MaasBandProject
2019 - 2025



De inzendingen.

(klik op de foto voor volledig beeld)


  


FOTO 1 - De Weertdijkweg


Ingezonden door:
Jan Janssen - Maasband


Rowwen Hèze zong het in hun ‘ode aan Limburg’. “De moeiste weg van deze werld, leupt in t zuiden dor ’n veld.'T jonge blaad, kiek hoe ’t dreit. Als de wind wat harder weit. Als d'nierste lange lentedaag giet ligge in t graas en d'nierste lange slok op 'n terras neave de Maas. En de wolke en de heuvels weare berge en alles wat nog mot dat duj ik merge.”
Tijdens mijn wandelingen fluit ik soms dat lied. Dan loop ik op ‘de sjwaonstewaeg van deze waereld, in de Maasbendj door ‘t veld. Jammer genoeg gaan van die veldwegen er een aantal verloren door het graven van de nevengeul van de Maas. Zo ook de Weertdijkweg op de foto.

FOTO 2 - Hemelrijk


Ingezonden door:
Jan Janssen - Maasband


Deze foto is in maart 2013 gemaakt vanaf de Dijkweg in Maasband. Je kijkt richting Mazenhoven in België (in noordwestelijke richting). Rechtsachter op de foto zijn huizen van Mazenhoven (B) zichtbaar. Ik vermoed dat de glooiing in het gerooide maisveld het restant is van een oude Maasarm. Na het graven van de nevengeul zal op dit punt opnieuw een Maasarm (de nevelgeul) te zien zijn. Die zal veel dieper in het landschap snijden.
Natuurlijk gaan we na het graven van de nevengeul een aantal vertrouwde elementen in het landschap missen. Minder landweggetjes, minder akkerlandschap, minder koeien. Maar we krijgen er een ander mooi landschap voor terug. Natuurlijker, ruiger. Geen door de mens geëffende wegen, maar kronkelpaadjes, platgetrapt door Konikpaarden en Galloway-runderen. Wandelen wordt struinen. Dat is wennen, maar het heeft net zo goed zijn charme. Een struinwandeling is elke keer weer anders. Elke keer zijn er andere verassende dingen die je aandacht trekken. Dat wijst je de weg.

FOTO 3 - Op de Klouwen/de Geerlingskuil


Ingezonden door:
Jan Janssen - Maasband


Een foto gemaakt vanaf een drooggevallen grindband in de Maas in oktober 2018. Hij is gemaakt ter hoogte van het punt in de Maas waar straks de nevengeul zal beginnen. Op de achtergrond zijn de huisjes van Maasband te herkennen. Rechts is de (hogere) begroeiing van de Geerlinkskuil te zien. Na het graven van de nevengeul zal het rechterdeel op de foto ingrijpend gaan veranderen.
Door het graven van de nevengeul zal veel in het landschap veranderen. Het cultuurlandschap zal overgaan in wilde, spontane natuur. Bloemen en planten laten na afgravingen niet lang op zich wachten. De Maas en de wind voeren telkens opnieuw zaden met zich mee.  Na een paar maanden is alles weer groen. Anders is het met bomen. Het duurt jaren vooraleer er op nieuw hoogte in de begroeiing komt. Ik weet dat het de bedoeling is dat de nieuwe natuur vanzelf ontstaat. Toch hoop ik dat aan de randen zoveel mogelijk bomen gered worden. Hier en daar een beetje hulp door het (her)planten van een grotere boom aan de rand van de geul, zou ik van harte toejuichen. Anders moet ik de hoogte in het landschap te lang missen.


FOTO 4 - De Middendijk


Ingezonden door:
Audrey Stauffenberg - Geleen


Het eerste wat me altijd opvalt in Maasband, is de rust. Enkel de vogels welke een mooi lied fluiten, en af en toe het geloei van een koe. Het mooie landschap laat je in het moment leven.
Deze foto is genomen in mei 2022 vanaf de Maasbanderkerkweg kijkend richting het noord-westen. De foto laat behalve enkele mooie koeien ook een veldweg zien welke loopt over een hele lage dijk.
Wanneer je naar Maasband gaat kom je vanzelf langs deze dijk.
Na de aanleg van de nevengeul zal deze dijk verdwijnen uit het landschap en een herinnering worden.


FOTO 5 - Aan de Bel


Ingezonden door:
Daniël Salden - Beek


Na het lezen van de artikelen van het MaasBandProject kwam ik er achter dat mijn oud-grootvader
Petrus Salden een broer was van Joannes  Salden, de veerman in Maasband in de 19de eeuw.
Joannes Salden werd geboren in 1802 in Leut.
Hij had als roepnaam Jean en was landbouwer en later ook de veerman in Maasband.
Dit wordt op de rivierenkaart uit 1842 vermeld.
De foto laat de plaats zien waar veerman Joannes Salden het veer bestuurde over de Maas.
Na het graven van de nevengeul zal deze plek afgegraven worden en zal het landschap hier veranderen.
De foto werd in het najaar van 2021 genomen vanaf de Leutherhoekweg kijkend richting het zuiden.


FOTO 6 - De prachtige boom aan de Maasbandervaart


Ingezonden door:
Sylvia van Didden - Maasband


Ik heb deze boom/bomen op de foto gezet omdat ik dit erg jammer vind dat het “grensmaasplan “ heeft besloten dat deze gekapt moeten worden en er niet omheen gegraven kan worden om dit kenmerk voor Maasbandervaart te behouden.
En ook omdat ik dit een prachtig gezicht vind.
Ik heb deze vanaf de kant van de Maasband gemaakt en kijk je naar rechts dan kijk je naar Stein
en kijk je naar links dan kijk je richting België en Urmond.


FOTO 7 - Dijk achter Maasband


Ingezonden door:
Lisette van Mulken - Maasband


Hierbij een foto van de oude dijk achter Maasband via de Leutherweg. Deze is helaas nu weg. Het was een prachtig stukje om te wandelen. Voor mij zo mooi omdat er links en rechts begroeing was en dit zo een doorkijk gaf. Zo jammer dat dit er niet meer is.

FOTO 8 - "Bambi"


Ingezonden door:
Lisette van Mulken - Maasband


Een tweetal foto's van "Bambi" zoals wij hem noemden.
Dit reetje heeft jaren rondom Maasband geleefd. Hij zocht steeds de koeien op in de weiden rondom Maasband of kwam wat te eten halen.
Hij was zo tam dat hij zo uit je hand at en heeft hier zeker 15 jaar ( wellicht nog langer) geleefd. Is recentelijk overleden.




FOTO 9 - De hooimijten aan de Leutherhoekweg


Ingezonden door:
Lisette van Mulken - Maasband


Hierbij een foto van voor mij jeugdherinneringen van de boerderij van boer Claessen gelegen aan de leutherhoekweg in de maasband. Op deze foto staan 2 hooimijten in welke wij als jeugd vele uren speelplezier hebben gehad. Helaas zijn deze door een brand verwoest in 1985.




 

 
 
 
E-mailen
Map
Info