Het MaasBandProject is een Citizen Science project. Dit houdt in dat professionele archeologen en wetenschappers samenwerken met burgers. Om dit concept meer inhoudt te geven heeft het MaasBandProject interne workshops georganiseerd om het team en vrijwilligers de gelegenheid te geven zich te ontwikkelen binnen het project.
De workshops worden gegeven door wetenschappers en vrijwilligers welke hun kennis delen met de rest van de geïnteresseerden.
De workshops;
Workshop 'Stoeien met oude kaarten'
Zaterdag 6 mei en zondag 7 mei (voor vrijwilligers)
Danny Lemmens liet zien hoe oude kaarten gelezen kunnen worden en hoe ze van waarde kunnen zijn om geschiedenis vast te leggen.
Workshop 'Refitting aardewerk en nummering'
(voor vrijwilligers) Datum nog te bepalen
Er zijn veel bijzondere stukken aardewerk gevonden, deze worden schoongemaakt. Als ze gedroogd zijn worden ze gegroepeerd (soorten bij elkaar gelegd) en wordt gekeken of er stukken zijn die bij elkaar passen (refitting). Alles wordt genummerd en gedocumenteerd onder leiding van Wim Hendrix.
Workshop 'Metaaldetectie'
Zaterdag 22 april 2023 (voor vrijwilligers)
Guus Seegers en Rens Dormans geven een workshop metaaldetectie. Wat is de regelgeving voor het zoeken met de metaaldetectie. Daarna gaat de groep zelf een locatie onderzoeken met de metaaldetector.
Rondleiding Restauratieatlier Restaura te Heerlen
(voor vrijwilligers) Datum nog te bepalen
Wim Hendrix neemt geïnteresseerden mee naar Restauratieatlier Restaura in Heerlen om hier te kunnen zien hoe professionals te werk gaan.
QGIS Training
Zaterdag 15 en 29 april 2023 (voor vrijwilligers)
Voor de vrijwilligers gaf Thomas van Cruchten een QGIS training, we leerden hoe we geografische gegevens kunnen bekijken, bewerken en analyseren in het softwareprogramma QGIS. Deze training hebben we nodig om de grondprofielen inzichtelijk te kunnen weergeven en te analyseren.
Workshop 'Stenen schoonmaken en determineren'
Woensdag 19 en 26 april 2023 (voor vrijwilligers)
Er zijn veel bijzondere stenen gevonden, deze worden schoongemaakt. Als ze gedroogd zijn worden ze gegroepeerd (soorten bij elkaar gelegd) en wordt er aan de hand van literatuur en internet bekeken om welke steensoort het gaat. Daarnaast kunnen we dan ook bepalen waar dit gesteente voorkomt en vandaan komt. Dit alles onder leiding van Rob Paulussen en Wil Klarenaar.
Workshop 'Opschonen botmateriaal'
(voor vrijwilligers)
Er is veel botmateriaal gevonden, bv kaken met tanden, wervels, schedels, etc. Deze werden zorgvuldig schoongemaakt en eventueel voor meer gegevens onderzocht door een professioneel bureau. De workshop werd gegeven onder leiding van Wim Hendrix.
Workshop 'XRF onderzoek'
(voor vrijwilligers) Datum nog te bepalen
Aan de hand van een XRFscanner kan de samenstelling van de vondsten vastgesteld worden. Wil Klarenaar geeft uitleg en een aantal schoongemaakte vondsten (metaal, steen, etc) zal geanalyseerd worden.
Workshop 'Opschonen conserveren metaal en registratie'
(voor vrijwilligers) 9 mei 2023
Er zijn veel munten en andere metalen gevonden, deze werden schoongemaakt. Aan de hand van inscripties en onderzoek in literatuur of internet wordt de herkomst en de datering vastgesteld. De workshop werd gegeven onder leiding van Wim Hendrix.
(Klik op de foto voor vergroting)
Training Metashape fotogrammetrie
(voor vrijwilligers) Datum nog te bepalen
Wil Klarenaar neemt ons mee in de toepassingen van Metashape. Door het maken van opeenvolgende foto’s van een grondprofiel maakt het programma een overzicht waar je op in en uit kunt zoemen. Dit is heel overzichtelijk voor de profielen die schoongemaakt en getekend zijn. Ze zijn nu naast elkaar te leggen en inzichtelijk te bekijken.
Workshop 'Transcriberen van teksten'
(voor vrijwilligers) Datum nog te bepalen
In deze workshop laat docente Truus Wanrooij-Roks zien hoe men het middeleeuws schrift kan vertalen naar het Nederlands. Dit zodat het MaasBandProject team de archiefstukken over Maasband kan vertalen en de streek beter kan bestuderen.